Když jste trans – kde se ptát a kde potkat lidi

Když jste trans, často musíte v životě překonávat mnoho problémů, o kterých během toho překonávání potřebujete s někým mluvit. Někdo se svěřuje nejlepší přítelkyni, někdo svému bráchovi, někdo terapeutce. Ať už je vaší osobní vrbou kdokoliv, může se vám stát, že některá témata prostě nechápe, ať se snaží sebevíc. A někdo z nás žádnou takovou vrbu ani nemá. Co s tím?

Když jste trans – kde se ptát a kde potkat lidi

První možností je samozřejmě kontaktovat trans mentory a mentorky v naší poradně. Poptávka je vysoká, a proto nabíráme další trans lidi, kteří vás rádi vyslechnou a popovídají si s vámi. Pokud jste z Prahy nebo tam občas máte cestu, můžete využít také příležitost k osobnímu setkání – ta pro trans a queer zájemce a zájemkyně pořádá spolek Trans*parent.

Spolek nabízí trans lidem bezpečný prostor pro sdílení problémů i radostí; místo, kde se můžete zeptat na cokoli; místo, kde můžete potkat ostatní, kteří jsou na stejné lodi. Někdy nám jeden rozhovor s člověkem, který řeší stejné věci jako my, může pomoci víc než pět sezení s psychologem. Řešení problémů totiž není jenom o samotném hledání a realizování konkrétních kroků; spočívá i v tom nebýt na to sám*sama. Nemít pocit, že jsem jediný člověk na světě, kdo se cítí nekomfortně ohledně svého těla či cítí rozpor mezi vnitřní a přiřazenou rodovou identitou.

Kde se ptát a kde potkat lidi?„Už od malička jsem věděla, že jsem holka. Vždycky jsem toužila nosit šaty, malovat a líbit se mužům. Hned jak mi bylo osmnáct let, začala jsem docházet na sexuologii, kde mi paní doktorka moc pomohla. Díky hormonům a operacím můžu být konečně tím, kým doopravdy jsem, a můj život konečně dává smysl.“ Takové příběhy jste už určitě někde četli. Možná to máte podobně jako tato imaginární žena. Možná je vaše situace mnohem komplikovanější a vy nevíte, jestli jste „dostatečně trans“ (protože jste nikdy nečetli o nikom s příběhem podobným tomu vašemu), a proto se zdráháte přijít na nějakou z podpůrných akcí Trans*parentu. Na tohle by vám facilitátor podpůrných skupin řekl: Přijďte a nemějte obavu, že vás někdo bude hodnotit. Trans lidé prožívají svou identitu velmi různě a my vás rádi přijmeme takové, jací*jaké jste. Je úplně jedno, jestli za sebou máte coming out, jestli plánujete nějaké tělesné změny nebo v jakém mluvíte rodu. Každý z nás prožívá svůj gender jinak a je to tak v pořádku, vítáni jsou všichni!

A co konkrétně tedy Trans*parent nabízí?

Trans*parentKaždé dva týdny pořádá Podpůrnou skupinu v komunitním prostoru Patra v Krymské ulici v Praze. Skupina probíhá tak, že sedíme v kroužku a povídáme si na libovolná témata, která přinášejí především sami zúčastnění. Skupinka trvá hodinu a půl a po ní se přesouváme do kavárny, kde pokračujeme v povídání v neformálním a uvolněném duchu. Skupinky se svým zaměřením po dvou týdnech střídají – jedna je pro lidi, kteří jsou v tranzici teprve na začátku (případně před tranzicí, coming outem atd.), a druhá je všeobecná, tedy pro kohokoli včetně nováčků. Termíny jednotlivých setkání vždy najdete v kalendáři na webu Trans*parentu.

Jednou měsíčně se koná Queer Teens Workshop, akce pro mladé lidi do 21 let, kteří se cítí být queer nebo trans. Setkáváme se v prostoru Cirqueon v pražských Nuslích, kde se věnujeme různým pohybovým a výtvarným aktivitám, během kterých je dostatek prostoru i pro povídání a sdílení.

Setkání pro trans děti a jejich rodiny je opět pořádáno v Patrech v Krymské, a to jednou za 1 – 2 měsíce pod záštitou MUDr. Hanky Fifkové. Na těchto setkáních se účastníci rozdělují do dvou skupinek. Zatímco rodiče si spolu sdílejí zkušenosti a zážitky spojené s tím, jaké to je mít trans ratolest, děti mají program plný her, tvoření, žonglování i povídání. Dětem, které se účastní těchto setkání, je přibližně 6 – 12 let.

A nakonec Trans*parent nabízí zdarma i individuální poradnu, kterou můžete kontaktovat prostřednictvím e-mailu a třeba si domluvit konzultaci osobní, nebo přes Skype. Poradna Trans*parentu je tím správným místem, kam se obrátit, pokud hledáte praktické informace – rady o jednotlivých krocích vašeho procesu tranzice, doporučení lékařů apod. Samozřejmě si zde s někým z jejich podpůrného týmu můžete prostě popovídat o všem, o čem nechcete nebo nedokážete mluvit před dalšími lidmi. Poradnu mohou navštívit také rodiče, partneři či blízcí.

Zde najdete:

Všechny formy podpůrných aktivit Trans*parentu vedou lidé, kteří mají osobní zkušenost s trans nebo queer identitou a jsou zkušenými facilitátorkami a facilitátory.

Když jste trans – kde se ptát a kde potkat lidi