S barvou ven ti pomůžou i LGBT vysokoškolské spolky

Pokud máš coming out před sebou, nebo jím právě procházíš, tak LGBT univerzitní spolek Charlie ti může být dobrým pomocníkem i přítelem.

„Letos mu bylo pět let a už toho má hodně za sebou. Založili ho studenti a pedagogové z Univerzity Karlovy v Praze. Chceme dalším LGBT vysokoškolákům a pedagogům poskytovat podporu, případně i nějakou pomoc, prostor pro aktivní společenský a kulturní život,“ říká Miroslav D. Marek, člen výboru spolku Charlie. Ale aktivity spolku jdou ještě dál. Charlie se soustředí i na osvětu a vzdělání jednotlivců a veřejnosti ohledně práv a postavení LGBT lidí ve společnosti.

 

S barvou ven ti pomůžou i LGBT vysokoškolské spolky

LGBT univerzitní spolek Charlie vznikl v roce 2010, je dobrovolný a neformální a otevřený pro nové členy. Za svých pět let existence uspořádal již stovky různorodých pravidelných i nepravidelných akcí pro studenty a jejich přátele. Organizuje pravidelné neformální setkání, diskuze nebo přednášky pro studenty. Jde především o LGBT témata jako historie LGBT, asexualita, HIV nebo adopce dětí stejnopohlavními páry. Spolek Charlie se také významně zasadil za rovné vnímání LGBT lidí ve společnosti. Jeho akce se vyznačují nejen neformálností, ale také otevřeností, respektem, nebo snahou pomoci jednotlivcům či nepřímo i společnosti jako celku.

Charlie je otevřen všem novým i stávajícím studentům, pedagogům i jejich přátelům a příznivcům

Hlavní aktivitou spolku jsou Pravidelná úterní setkání. Zde se v pohodě a otevřeně můžeš setkat nebo seznámit se zajímavými lidmi ze studentského života. Setkání probíhají v různých kavárnách nebo hospodách, případně na piknicích po pražských parcích. Na částí setkání se taky můžeš podívat na film s LGBT tématikou, zahrát si nějakou kolektivní hru nebo diskutovat s hosty.

Další akci ocení především ti, kteří se chtějí zdokonalit v anglické konverzaci a setkat se s někým ze zahraničí. A Night Out je podobné neformální setkání jako úterní akce, ale mluví se na něm jenom anglicky. Vyrazit na A Night Out můžeš s Charlie každý čtvrtek. Protože je zde početná účast zahraničních studentů, obvykle z výměnného studijního programu Erasmus, můžeš se zde bez obav seznámit s někým zajímavým ze zahraničí, případně si „jen“ zlepšit svou angličtinu.

A jestli právě procházíš coming outem, pomocnou ruku ti podá projekt Patroni. Ten je určen LGBT studentům v obtížné situaci, o které si potřebují promluvit a poradit se. Ale slouží i jako místo prvního setkání se spolkem Charlie pro ty, kteří mají strach se zapojit do LGBT aktivit a přijít na akce spolku poprvé sami. Nějaký člen spolku se s tebou sejde samostatně a na další akce Charlie už půjdete společně.

S Charliem si se mohl setkat také již během svého studia na střední škole. Ve spolupráci s organizací PROUD totiž napříč Českem organizuje Besedy na středních školách. Zaměřené jsou na problematiku LGBT lidí nebo jejich diskriminaci. Samozřejmě se mluví i o coming outu.

Charlie si ale může připsat i úspěchy na poli celostátního vzdělávání. „I když to není tolik vidět, podařilo se nám přimět Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy k tomu, aby z tehdejšího seznamu doporučené literatury stáhlo příručku pro učitele etické výchovy pro střední školy,“ říká Miroslav D. Marek.

Bývalý viceprezident spolku Charlie, Ladislav Zikmund-Lender se tehdy k této doporučené příručce etiky ohradil, protože negativně například hodnotila masturbaci, kondomy, potraty, homosexualitu či pohlavní aktivitu před osmnáctým rokem života. Také kvůli tomu, že v této publikaci byli gayové a lesby považováni za labilní, v rozporu se svou přirozeností a byli stavěni do role toho, kdo by měl kvůli své orientaci absolvovat léčbu.

Co byste měli o Charlie ještě vědět?

Jeho členové mají taktéž osobní zkušenosti s problémy a obtížemi kolem coming outu. Proto ti během tvého coming outu můžou předat užitečné zkušenosti. Akce spolku tě navíc dostanou mezi další LGBT lidi, třeba na tvé fakultě nebo rovnou oboru.

„Možná tě bude ještě zajímat, že v současnosti má Charlie sedmdesát dva oficiálních členů, ale jeho akcí se vždy účastní i velký počet kluků a holek, kteří členové nejsou. Charlie se také bude podílet na studentských majálesech nebo festivalu Prague Pride,“ přibližuje fungování spolku Miroslav D. Marek. Během něj pořádá několik akcí, účastní se průvodu a své zastoupení se stánkem má i na JarmarQu. Najít ho můžeš ale i na Jarmarku studentských spolků na UK, na Studentském majálesu nebo Million Marihuana March. Takže se můžeš na letošní program Charlie i Prague Pride už teď těšit.

Na jaké akce Charlie vyrazit co nejdřív?

Pravidelná úterní setkání a A Night Out každý čtvrtek

S barvou ven ti pomůžou i LGBT vysokoškolské spolky