Vím, kdo jsem. Už sedm měsíců žiji jako žena

Dianě je šestnáct let a před třemi roky si uvědomila, že je ženou. Pomohly jí v tom seriály, kde se objevovaly transgender postavy. Pro kluky ze třídy bude sice navždycky tím, kdo „si ho nechá ufiknout“, ale rodina ji přijala a spolužačky taky. Už se setkala s lidmi, kteří její přeměnu nechápou, ale důležité je, že ji berou její blízcí. Přečtěte si inspirativní příběh téhle mladé dámy.

Vím, kdo jsem. Už sedm měsíců žiji jako žena

„Když mi byly tak tři čtyři roky, jednou jsem se nalíčila, obmotala jsem si kolem těla babiččinu šálu jako šaty a procházela jsem se po chodbě, jako by to bylo na módní přehlídce. To mi ale táta zatrhl se slovy, že jsem kluk a mám se podle toho chovat,“ vzpomíná Diana na jeden z prvních momentů, který později vedl k jejímu coming outu.

Nesvěřila se nikomu z rodiny, pro pomoc si šla do kanceláře výchovné poradkyně. Ta jí pomohla najít i transgender-friendly sexuoložku a Diana mohla nastoupit cestu ke změně pohlaví. „Bála jsem se, aby si členové rodiny nemysleli, že mě ztratili,“ vysvětluje, proč s coming outem váhala, i když vnitřní coming out měla již pár let za sebou. Pomohly jí s tím také seriály, kde se objevovaly transgender postavy, třeba Glee nebo Orange Is The New Black. Tehdy jí došlo, že to jde. Že jde být ženou, i když navenek možná vypadáte jako kluk.

Zatímco rodina svou dceru přijala, s kamarády to bylo složitější. „Najděte si dobré přátele, kteří vás budou podporovat a kteří budou chápat vaše problémy,“ radí Diana a hořce vzpomíná na chvíli, kdy se svěřila prvnímu z kamarádů. Následovaly slzy, řev a výčitky. Paradoxně ji lépe přijali spolužáci než přátelé. Pro ně byl coming out až moc velkým soustem. Spolužáci už Dianu oslovují ve správném rodě a baví se s ní snad víc než předtím. I když kluci ze třídy stále nechápou, proč chce Diana podstoupit přeměnu.

Protože Dianě ještě nebylo osmnáct let, musí ji v jednání s lékaři zastupovat matka. Také proto v ní Diana nachází oporu. „Je to úžasně silná žena. Nevím, co bych bez ní dělala,“ říká. Nyní žije Diana už sedmý měsíc jako žena. Říká, že je dobré začít včas, než ty „špatné“ hormony na tělo více zapůsobí. „Nejdůležitější je nenechat se ovlivnit lidmi, kteří vám říkají jsi hnusná, jsi nemocná, protože oni pravdu nemají. Jsme velká komunita, již mnoho lidí se úspěšně dostalo na druhý břeh a není důvod, proč by se to nemělo povést i vám,“ dodává.  

Diana má zatím nízký věk na to, aby se stala mentorkou v naší poradně. Nicméně jsme v týmu lidí, kteří jsou připraveni vyslyšet váš příběh, přivítali dva nové trans* kolegy – Terezu a Adama. Těší se na vaše vzkazy. 

Vím, kdo jsem. Už sedm měsíců žiji jako žena