Coming out na pracovišti

Co přestat tvrdit, že o víkendu jdete s kamarády do hospody na fotbal a pár půllitrů, či že plánujete romantickou večeři s přítelem, a prostě říct kolegům pravdu? Že když už si ten fotbal zapnete, tak většinou ne proto, že by vás zajímala hra, ale spíš hráči – nejvíce na konci, kdy přichází vzájemná výměna dresů. Anebo přestože jste žena, už nějaký ten pátek nevečeříte s přítelem, ale s přítelkyní. Před tímto rozhodnutím budou dřív nebo později stát všichni, jejichž orientace se vymyká standardům nastolených v heteronormativní společnosti.

Coming out na pracovišti

Jak to kolegové vezmou? Začnou se ke mně chovat jinak nebo se se mnou přestanou bavit? Co když si tím zničím kariéru nebo dostanu rovnou vyhazov? Takové a mnohé další otázky mohou člověka v souvislosti s vyoutováním se v práci napadat.

Co říkají výzkumy?
Množství coming outů na pracovišti se dle nejrůznějších výzkumů za poslední roky zvýšilo. Pánové Griffit a Hebl (2002) dokonce tvrdí, a je to celkem paradoxní, že homosexuálové mohou být kolegy přijímáni záporně ne proto, že jim sdělili svou orientaci, ale naopak proto, že ji popírají, působí nějakým způsobem odlišně, jsou úzkostní, ze strachu z prozrazení se mohou ostatním vyhýbat nebo být až nepřátelští.

Výzkum Olgy Pechové (2009) konkrétněji naznačuje situaci na českém trhu práce: ze 496 LGBT respondentů se 4 procenta setkala s nepřijetím do zaměstnání právě na základě své orientace a stejný počet lidí byl kvůli tomu z práce propuštěn, s diskriminací v kariérním postupu se setkalo 5 procent respondentů a 9 procent z nich se setkalo na pracovišti s nějakou formou diskriminace.

Různé profese = různé míry homofobie
To, že jsou gayové mezi kadeřníky, návrháři, floristy nebo umělci dnes už asi nikoho nepřekvapí a snad ani nepohorší. Co když je ale gay učitelem, fotbalistou nebo politikem?

Především o povolání učitele se hodně diskutuje. Zatímco jedni tvrdí, že snad záleží na kvalitách učitele a ne na tom, jestli ho přitahují muži nebo ženy, druzí (rozumějte ti méně informovaní) při představě gaye před tabulí a plnou třídou dětí šílí. Co když ty chlapečky zneužije? Co když jim bude tvrdit, že je to úplně v pořádku a stanou se z nich také gayové?! Jsou dokonce země, kde je gayům povolání učitele přímo zakázáno.

I ve fotbale či hokeji je homosexualita víceméně tabu, veřejně vyoutované bychom dokázali spočítat na prstech. Za skrýváním skutečné sexuální orientace stojí strach z diskriminace.

O svou kariéru se bojí i politici, i když v poslední době počet těch, kteří veřejně oznámili svou odlišnou sexuální orientaci roste, a světe div se, jejich politickou angažovanost to nijak nenarušilo, dá se říct, že některým coming out dokonce pomohl dostat se ještě výš.

I gayové a lesby mohou být vzorem
Jak už bylo napsáno – těch, co se vyoutují na pracovišti, přibývá. Zatím nebylo prokázáno, že by kvůli tomu krachovalo více firem, zavíraly se restaurace a bary nebo snad padaly celé vlády. Ba naopak, jmenujme třeba Tima Cooka, generálního ředitele Applu, Jóhannu Sigrudardóttirovou, bývalou premiérku Islandu, která vyvedla Island z té největší krize po roce 2009, či před více než deseti lety neznámého politika Klause Wowereita, který se ucházel o berlínskou radnici větou: „Jsem gay a je to tak dobře.“ A vyhrál!

Homosexualita nemusí být očividně jen něčím, co vám zákonitě zničí kariéru, ale v určitých ohledech vám to může i pomoci – když už ne k vyšším pozicím, tak alespoň k vnitřnímu klidu a pohodě na pracovišti. A když to v práci nepochopí? Nebojte se ozvat nebo se s nimi rovnou rozlučte (pokud máte tu možnost) a jděte tam, kde je budou zajímat pracovní výsledky, kvůli kterým tam také jste, a ne vaše sexuální orientace.

 

Coming out na pracovišti