LGBT+ lidé a jejich blízcí se mohou na online poradnu sbarvouven.cz obracet již 8 let

Tisíce LGBT+ lidí se za osm let existence poradny obrátilo na zkušené mentory*ky s prosbou o pomoc. Někteří z nich dokonce uvažovali o sebevraždě. Říjnový útok na dva mladé lidi v Bratislavě připomněl důležitost fungování online poradny sbarvouven.cz. Za uplynulé roky provozu se nabídka poskytovaných služeb rozšířila o podpůrné skupiny, terapeutická setkání i pravidelně pořádané akce v Praze i Brně s cílem poskytnout bezpečné útočiště pro mladé queer lidi, jejich rodiny a blízké okolí.

LGBT+ lidé a jejich blízcí se mohou na online poradnu sbarvouven.cz obracet již 8 let

V roce 2014 teprve čtrnáctiletý Filip, synovec moderátorky a zároveň patronky poradny Ester Janečkové, spáchal sebevraždu na základě homofobního naladění české společnosti. O několik let později, kdy se může zdát, že se situace zlepšuje, jsme svědky teroristického činu, jehož následkům mimojiné poradna skrze své aktivity čelí každý den. 

“Dnešním dnem je tomu přesně osm let, co aktivně pomáháme queer lidem a jejich blízkým s coming outem, duševním zdravím a dodáváme jim jistotu, kterou každý z nás v životě potřebuje,” říká vedoucí poradny Oldřich Kundera. Za toto období se na poradnu obrátilo kolem 6 tisíc klientů*ek, se kterými si mentoři*ky vyměnili více než 71 tisíc zpráv. Ve spoustě případů museli řešit opravdu závažné situace, mezi nimi útěk z domova, sebepoškozování, deprese či sebevražedné tendence. “Právě pro takové případy je tu poradna Sbarvouven.cz, která je navíc jediná svého druhu v Česku,” dodává Kundera.

Mentoři a mentorky s vlastním příběhem

Každý, kdo se rozhodne se na online poradnu sbarvouven.cz obrátit, si může vybrat z 25 aktivních mentorů*ek podle osobního příběhu či konkrétní situace, která ho v danou chvíli trápí. Konverzace podléhají odbornému dohledu tří profesionálních psychologů a psycholožek, jejichž školením projdou nováčci při vstupu do poradny, ale i v průběhu roku. Ročně proběhnou alespoň tři odborná setkání, kde se mentoři*ky s psychology a psycholožkami věnují modelovým případům a trénují vedení konverzací. 

Terapie sdílením nově i v Ostravě

Naši činnost se snažíme neustále rozvíjet o další aktivity. Kromě online poradenství proto pořádáme podpůrné skupiny pro mladé procházející comingoutem, ale i rodiče, kteří chtějí porozumět svým dětem. Musejí se totiž srovnat s tím, že některá očekávání ohledně jejich potomka se jim nevyplní, navíc i je samotné čeká coming out, kdy svým kolegům v práci, příbuzným nebo třeba sousedům budou sdělovat, že například jejich dcera má přítelkyni místo přítele.

Ke konci minulého roku jsme naši pomoc úspěšně rozšířili o podpůrnou skupinu v Ostravě s názvem Najdi svou barvu v Praze. Principem skupinových setkání je možnost sdílení příběhů s ostatními, vzájemná podpora a pochopení. Setkání v počtu maximálně dvanácti lidí probíhají jednou měsíčně v terapeutické místnosti zcela zdarma pod vedením zkušených lektorů.

„Bylo fajn zjistit, že to, co řeším já, řeší i další lidi. Bylo to neuvěřitelně úlevné, konečně jsem se přestala cítit jako mimozemšťan. Na skupině jsme mohli otevřeně mluvit, jak to s coming outem máme, co nás brzdí a co nás posouvá. Nejvíce si ale cením vzájemnou podporu,” vypráví své zážitky třiadvacetiletá účastnice pražské skupiny Zuzka.

Od coming outu ke každodenním prožitkům

Zároveň jsme od ledna letošního roku založili svépomocnou skupinu JSME V TOM SPOLU, která se více než coming outu věnuje spíše tomu, jak orientaci nebo identitu přijímá rodina klientů*ek, jakým situacím musí queer lidé čelit. Cílem je psychická úleva a možnost sdílet své zkušenosti a pocity s ostatními, kteří si procházejí něčím podobným. Sezení probíhají každý měsíc a vedena jsou pod dohledem zkušené psycholožky a mentora.

V loňském roce jsme rovněž nezapomněli ani na volnočasová setkávání, v rámci kterých mohou LGBT+ lidé navázat nová přátelství. Například pravidelné odpolední nebo předvánoční programy Teenspace určené pro LGBT+ mládež ve věku 13-21 let se v rámci diskusí, přednášek, workshopů, her či tvůrčích dílen věnovaly tématům jako je diverzita, české vánoční tradice i náročné období adventních svátků.

Podobnou akcí, kterou poradna Sbarvouven.cz pořádá pravidelně, je setkání FILIP20. Akce, která se poprvé konala v březnu 2019, kdy by Filip Havlíček, synovec Ester Janečkové, oslavil 20 let, a který spáchal sebevraždu kvůli pocitům samoty a tlaku ze strany homofobní společnosti. I v dnešní době se mohou studenti*tky střední školy s odlišnou sexuální orientací nebo genderovou identitou cítit sami. Právě akce FILIP20 je místem, kde mohou potkat další mladé queer lidi, bez strachu se otevřeně bavit a najít si nové kamarády*ky.

Jen společně pomůžeme více LGBT+ lidem

Rok od roku se zájem o služby online poradny či jiné aktivity rapidně zvyšuje a náklady na její provoz tak narůstají. Proto jsme velice rádi za jakýkoliv finanční příspěvek, který umožní její fungování a rozvoj služeb. Společně dokážeme pomoci ještě více LGBT+ lidem, nejen se záchranou jejich životů, ale přispět k jejich duševní pohodě a kvalitě života ve společnosti. Vaše dary využíváme na provoz online poradny, podpůrných skupin, školení mentorů a mentorek, kteří*é pracují bez nároku na honorář a rovněž k propagaci poradny, aby se o její existenci dozvěděli lidé v nouzi.

I proto jsme velice vděční, že se k nám jako generální partner na podzim minulého roku přidala skupina ČSOB. Ta je dlouhodobě podporovatelem diverzity a inkluze v zaměstnání. Naši vánoční sbírku, kterou jsme realizovali na konci loňského roku, ČSOB podpořila zdvojnásobením každé přispěné částky. Díky této spolupráci a podpoře individuálních dárců a dárkyň se nám podařilo vybrat částku 548 273 Kč. 

„Mezi českými bankami jsme v podpoře LGBT+ diverzity lídrem. Jako takoví jsme hrdí, že poradna s nabídkou generálního partnerství oslovila právě nás. Po nedávném nenávistném útoku v Bratislavě s tragickým koncem je zřejmé, že nemůžeme zavírat oči před netolerancí. Tímto partnerstvím zajistíme provoz poradny, která zabraňuje lidským tragédiím u dětí, které se vyrovnávají s předsudky společnosti a s vlastní identitou,“ řekla Barbora Vachová, Leader Diverzity ve společnosti ČSOB.

LGBT+ lidé a jejich blízcí se mohou na online poradnu sbarvouven.cz obracet již 8 let