Slovník pojmů

Jabka nejsou hrušky a Prague Pride není festival sexuálních menšin. Proč, to se dočtete zde. Jelikož označení (ta spisovná) spojená s LGBT tématy pronikají do češtiny z angličtiny, případně z odborné terminologie, je v nich často zmatek. Pokud nemáte jasno v tom, jaký je rozdíl mezi transvestitou a transgender člověkem, nebo se divíte, proč lesby protáčejí oči v sloup, když jim někdo řekne, že jsou lesbičky, rozklikněte následující hesla a zjistěte, jak se věci mají.

 

Slovník pojmů

HOMOSEXUÁL
V češtině se už pevně zakotvila slova „gay“ a „lesba“, máme tak širší možnosti vyjadřování, proto slovo homosexuál v běžné komunikaci působí zmatek, navíc se často nesprávně interpretuje. Například můžeme najít spojení jako „homosexuálové a lesby“, které ovšem nedává smysl. Lesba je také homosexuálně orientovaným člověkem. Homosexuál není synonymem pro gaye, ale zahrnuje skupinu lidí, kteří preferují partnera stejného pohlaví.
 
Obecně však toto označení ustupuje a nahrazuje ho zkratka LGBT, která vyjadřuje danou situaci mnohem lépe. Zahrnuje gaye, lesby, bisexuály a transgender osoby. Navíc neodkazuje pouze na homosexuální orientaci, ale také na celé hnutí a kulturu.
 
LESBIČKA
Valná většina leseb by vám asi za takové oslovení nepoděkovala. Zdrobnělina působí pejorativně, jakkoli může být napsána nebo vyslovena s dobrým úmyslem nikoho neurazit. Lesby jsou zkrátka lesby. Jeřábnice a traktoristky, prosím, také vynechte, jen těžko byste hledali nějakou lesbu, která dokáže uřídit traktor nebo jeřáb.
 
TRANSSEXUÁL
Transsexuál je člověk, který podstupuje hormonální terapii či operativní změny s cílem přizpůsobit své tělesné rysy preferované genderové identitě. Termín „transsexuál“ je však již na ústupu a nahrazuje jej širší a otevřenější pojem „transgender“.

TRANSGENDER
V mezinárodním kontextu se začíná prosazovat označení transgender. Skrývá pod sebou škálu genderových identit, jež se odlišují od rodového určení, které je dané osobě přisouzeno při narození.

TRANS*
Zkrácená verze pojmu „transgender“. Hvězdička zastupuje širokou škálu identit, které neodpovídají klasickému rozdělení světa na muže a ženy.

TRANSVESTITA
Transvestité jsou lidé, kteří se zpravidla v soukromí převlékají za opačné pohlaví.

TRAVESTI
Travesti je typ show. Lidé, kteří v ní vystupují, se převlékají za opačné pohlaví, aby zazářili na pódiu. Nemusejí ale být transgender osobami.

PRAGUE PRIDE
Nejsme festival sexuálních menšin! Překvapení? Je to tak. Jakkoli se sexuálními menšinami chápou předně gayové a lesby, pojem sexuální menšiny zahrnuje například pedofily nebo nekrofily. Festival Prague Pride je svátkem LGBT osob, tedy gayů, leseb, bisexuálů a transgender lidí. Mnohem víc o duhovém festivalu včetně informací, jak nám pomoct nebo se k nám přidat, najdete zde.
 
TEPLÝ
Například Prague Pride je nejteplejším dnem v roce, nebo nejteplejším festivalem. Nechceme zbytečně brojit proti lidové tvořivosti. Nemůžeme souhlasit s použitím slova „teplý“ v pejorativním nebo urážlivém významu, ovšem milerádi vás uvidíme na nejteplejším dni v roce, který opět ohřeje Prahu v půlce srpna.
 
COMING OUT
Pojďte s barvou ven. Na rovinu. Coming out v češtině zdomácněl, vzniklo z něj dokonce sloveso vyoutovat se. Označuje moment, kdy LGBT osoba veřejně přizná svou homosexuální orientaci. Coming out se neprodělává ani nepodstupuje, jím se zejména prochází. Je dobrovolným vyjádřením člověka, který seznamuje své okolí s tím, jaký doopravdy je.
 
QUEER
V češtině ho najdete zejména jako přídavné jméno. Souhrnně označuje témata spojená s LGBT osobami. Queer může být bar, film, divadelní představení nebo třeba hudba. Důležitým základem je spojení s LGBT osobami nebo tématikou.
 
HOMOSEXUALISMUS
Nesprávné a pejorativní označení LGBT hnutí, které používají zejména lidé, kteří stojí proti Prague Pride a dalším organizacím.

 

Slovník pojmů