Zpěvačka Eva Gadhof: Přijala jsem své skutečné já a narostla mi křídla

„Před více než dvěma lety jsem byla ještě taková zmatená sama v sobě a neměla jsem se komu svěřit,“ vypráví zpěvačka Eva Gadhof. Z videí na Youtube se tehdy dozvěděla o existenci online poradny Sbarvouven.cz, která pomáhá mladým LGBT lidem s přijetím sebe sama a s coming outem.

Zpěvačka Eva Gadhof: Přijala jsem své skutečné já a narostla mi křídla

Evě se zalíbila myšlenka, že si může nezávazně popovídat s mentorem dle vlastního výběru. „Řekla jsem si, že za zkoušku nic nedám. Našla jsem si mezi mentory jednu slečnu a té jsem zkusila napsat,“ vzpomíná. V té době ji dost uklidňovala myšlenka, že je celá poradna naprosto anonymní. Dotyčnému mentorovi či mentorce se tak může člověk svěřit úplně s čímkoli.

Poradna funguje metodou peer-to-peer mentoringu. To znamená, že klient si o tom, co právě prožívá, povídá v zabezpečeném online chatu s mentorem, který si podobnou zkušeností již prošel. Není výjimkou, že mentoři sdílejí své osobní příběhy. „Moje mentorka mi vyprávěla o svém coming outu a já jsem se s něčím z toho ztotožnila. To mi pomohlo nejvíc, že jsem měla takovou oporu,“ říká Eva. Se svojí mentorkou Katkou se později i osobně setkala. Na celou komunikaci velice ráda vzpomíná.

V romantickém videoklipu se Eva objevuje se svou přítelkyní a veřejně se tak hlásí k lesbické orientaci.V romantickém videoklipu se Eva objevuje se svou přítelkyní a veřejně se tak hlásí k lesbické orientaci

Změny se není třeba bát

Od doby, kdy se na poradnu obrátila, se Evě úplně změnil život. „Nemusím nic před nikým tajit. To je asi moje zásadní životní změna,“ vysvětluje. Konečně se prý cítí svobodná. Také si našla přítelkyni. Je to ta dívka, se kterou se chystala na rande, když si psala s mentorkou Katkou. A mentorka jí k té schůzce dodala odvahy. Ačkoli bydlely ve stejném městě, potkaly se až přes internet. „Seznámily jsme se přes sociální sítě. Měly jsme na sebe asi štěstí, tak nějak jsme si sedly. Jsme spolu už tři roky a jsme moc šťastné,“ usmívá se Eva.

Když Eva přijala svoji sexuální orientaci a přestala se bát reakcí okolí, znamenalo to mimo jiné i čerstvý vítr i pro její tvorbu. Hudba je jejím největším koníčkem, fanoušci ji můžou znát díky klipu k její vlastní písni Angel, který představila v létě 2018.

Autorka: Jana Matoušová

Internetová poradna Sbarvouven.cz

Do poradny si může přijít anonymně popovídat každý, koho trápí otázky kolem jeho sexuální orientace nebo genderové identity. Mentoři a mentorky si sami prošli coming outem, odmítnutím rodiny, šikanou. Patronkou poradny je herečka Ester Janečková, jejíž 14letý synovec Filip spáchal kvůli homofobii zakoušené ve škole a v církvi sebevraždu. Poradna funguje bez dotací, pouze z darů jednotlivců a firem. Staňte se i vy součástí komunity dárců a podpořte provoz poradny Sbarvouven.cz. Nadace Vodafone CZ váš dar do konce září zdvojnásobí.

Podpořte nás
Zpěvačka Eva Gadhof: Přijala jsem své skutečné já a narostla mi křídla