Dvě, nebo tři? Nebo snad 4, 8, 15, 16, 23, 42, či víc? Kolik vlastně existuje těch pohlaví?

Tentokrát se zaměříme na otázku, která, soudě podle komentářů na sociálních sítích, vrtá hlavou spoustě lidí a nenechá jim spát. Kolik vlastně existuje těch pohlaví?

Dvě, nebo tři? Nebo snad 4, 8, 15, 16, 23, 42, či víc? Kolik vlastně existuje těch pohlaví?

Tentokrát se zaměříme na otázku, která, soudě podle komentářů na sociálních sítích, vrtá hlavou spoustě lidí a nenechá jim spát. Kolik vlastně existuje těch pohlaví? Odpověď rozhodně není tak snadná, jak se může na první pohled znát. Jedna věc je ale naprosto jistá – z biologického i sociálního hlediska existuje rozhodně více než dvě pohlaví. A ne, určitě by nepomohlo, kdybychom lidi rozdělovali podle toho, „co mají mezi nohama“. Jak je to možné?

Jak píšeme už v tomto článku, z biologického hlediska existují ženy, muži a pak lidé, kteří mají znaky obou pohlaví a není možné jednoznačně určit, zda jde o ženu, nebo o muže. Dá se tedy říci, že mimo ženského a mužského pohlaví existuje velký počet intersex variací, a ne všechny jsou patrné ihned po narození. Pokud se ale na porodním sále podívají na pohlaví miminka a jen pokrčí rameny s tím, že to není jasné, často stále ještě dochází ke „korektivním operacím“, aby dítě mohlo zapadnout do jedné nebo druhé škatulky. Jestliže k tomu dochází krátce po porodu, je to vždy bez ohledu na přání člověka, kterého se to týká. Někteří intersex lidé pak mohou pociťovat různou míru dysforie (negativní pocity, které vyvolávají určité tělesné vlastnosti, jež nejsou v souladu s pociťovaným rodem člověka) podobně jako trans lidé, a mohou podobně jako oni mít zájem projít procesem tranzice.  

Asi celosvětově nejznámější intersex osoba je Caster Semenya, která se identifikuje jako cis žena, bylo jí po narození připsáno ženské pohlaví, má však pohlavní chromozomy XY a přirozeně vyšší hladinu testosteronu. 

Z hlediska genderu, tedy něčeho, co můžeme nazvat sociálním pohlavím, je situace ještě složitější, protože každý člověk může pociťovat svoji příslušnost nebo nepříslušnost k danému pohlaví velice individuálně. Většina cis i trans lidí se však identifikuje buď jako muž, nebo jako žena. Existují však i osoby v rámci genderové diverzity, tedy osoby, které se nedokážou zcela ztotožnit ani s jedním z uvedených pohlaví. Vzhledem k tomuto individuálnímu prožívání nelze dost dobře spočítat, kolik takových jednotlivých identit existuje. 

Celý článek si přečti zde.

Autor: Karel Pavlica

 

Dvě, nebo tři? Nebo snad 4, 8, 15, 16, 23, 42, či víc? Kolik vlastně existuje těch pohlaví?